Open Site Navigation

OVER

Het Arresthuis

Hotel Het Arresthuis

Het Arresthuis is in 2011 geopend en werd tussen 1863 en 2000 en tussen 2002 en 2007 gebruikt als de gevangenis van Roermond en heeft dan ook een zeer rijke geschiedenis. Het Arresthuis is door Gault Millau in 2018 uitgeroepen tot 'Hotel van het jaar' en kreeg in september 2019 als eerste Van der Valk een 5de ster toegewezen.

Historie

Van 1666 tot en met 1794 was een van de gebouwen die heden ten dage onderdeel uitmaken van Het Arresthuis, een Bisschoppelijk paleis en tevens een woning voor kerkvoogden. Het restaurant van Het Arresthuis, Damianz is vernoemd naar de voorlaatste bisschop van de Franse tijd genaamd Damianus de Rijksgraaf van Hoensbroek. Dit restaurant is gevestigd in het voormalig archiefgebouw. Het Bisschoppelijk paleis is slechts een onderdeel van het huidige gebouw en heeft meerdere functies gehad. Het is ook militair hospitaal, magazijn, kazerne en paleis van justitie geweest.

Verbouwing

Van 2009 tot aan 2011 is de oude gevangenis omgetoverd tot een prachtig hotel. Bij de metamorfose is er geprobeerd zoveel mogelijk authentieke details te bewaren. Zo zijn zoveel mogelijk celdeuren bewaard gebleven en ook door het hele hotel gebruikt. De benaming van de suites komt af van de kamerfunctie die het destijds had. Zo hebben wij suite De Directeur, suite De Advocaat, suite De Cipier en suite De Rechter. De Comfort Cachotten zijn opgebouwd uit drie voormalige cellen die ieder nu een andere functie hebben gekregen. Zo bestaat een Comfort Cachot uit een zitcel, een slaapcel en een natte cel.

Culinair genieten

Het restaurant, Damianz is gevestigd in het voormalig archiefgebouw van het Bisschoppelijk paleis in Roermond. Hier komt ook de naam vandaan; het restaurant  is vernoemd naar de voorlaatste bisschop van de Franse tijd genaamd Damianus de Rijksgraaf van Hoensbroek. Tegenwoordig zwaait Chef-kok Jeroen van Gansewinkel de scepter in het restaurant met crimineel goede passie en dagverse producten.